اروپا تا انتخابات آمریکا، چشم انتظار فرجی در اجرای برجام می ماند

به گزارش باتسک، کارشناس ارشد روابط بین المل گفت: اروپا برای اجرای برجام، تا انتخابات 2020 منتظر تغییر احتمالی رییس جمهور آمریکا می ماند.

اروپا تا انتخابات آمریکا، چشم انتظار فرجی در اجرای برجام می ماند

برای سفر به تور اروپا با بهترین کارشناسان مشورت کرده و بهترین برنامه سفر را انتخاب کنید.

سعید محمدی کارشناس ارشد روابط بین المل در گفت و گو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی خبرنگاران، با اشاره به گام چهارم ایران و رویکرد طرف های اروپایی برجام در قبال آن گفت: با توجه به خروج یک جانبه آمریکا از توافق هسته ای و عمل نکردن دیگر شرکای برجام به تعهدات شان پس از یک سال صبر استراتژیک، تهران به این نتیجه رسید که به تنهایی نمی تواند تمام مسئولیت برنامه اقدام مشترک را به دوش بکشد، بنابراین طبق طرحی که از پیش به آژانس بین المللی انرژی اتمی هم ارائه کرد، در مقاطع تعیین زمانی دو ماهه اقدام به کاهش تکالیف هسته ای خود کرد تا از این طریق فرصتی نیز برای حفظ برجام فراهم و در نتیجه با هزینه کمتر، سایر شرکا را نسبت به اجرای تعهدات شان مجاب کند.

وی در خصوص انفعال اروپا در مسئله برجام توضیح داد: متاسفانه پس از برجام طرف های اروپایی نه تنها به همه وظایف خود عمل ننمودند، بلکه برخلاف وعده ها، پس از خروج یکجانبه آمریکا از این توافق، حاضر به حمایت و ارائه تضمین های لازم جهت مشارکت فعالانه مالی با ایران نشدند. در نتیجه موسسات و شرکت های خصوصی آن ها علیرغم تمایل زیاد برای همکاری منصفانه با تهران قادر نبودند به طور موثر فعالیت های مالی و سرمایه گذاری مستقلی را در کشورمان برقرار نمایند.

بی تحرکی شرکای اروپایی ایران برای شکستن سد تحریم های ظالمانه آمریکا

این کارشناس ارشد روابط بین الملل با بیان اینکه در شرایط فعلی تنها ایران هزینه ماندن در توافق هسته ای را می پردازد، مطرح نمود: با انعقاد برجام تمام تحریم ها به واسطه سال ها مذاکره برداشته شد، اما هم اکنون شاهدیم که نه تنها این اعمال محدودیت ها، به صورت حداکثری بازگشته اند، بلکه شرکای اروپایی ما هم هیچ تحرکی برای شکستن سد تحریم های ظالمانه و تروریسم مالی آمریکا علیه ملت ایران ندارند.

وی اضافه کرد: با تمام کوشش های آمریکا تاکنون تحریم ها تاثیر چندانی بر کشورمان نداشته است. چرا که در چهل سال گذشته توانسته ایم به وسیله توسعه زیر ساخت های فنی تکنولوژیک و با اتکا به دانش بومی در بسیاری از بخش ها به خودکفایی نائل گردیم و هم چنان برای استقلال و خود کفایی در کوشش هستیم، بنابراین از این حیث و برخلاف تبلیغات آمریکا تحریم های اعمالی بر تهران چندان موثر و فلج نماینده نبوده است.

محمدی با اشاره به اینکه در بخش های ارتباطی و مبادلات به واسطه این که بنای ما تعامل با جامعه بین الملل و بازار های جهانی بوده با محدودیت هایی روبرو شده ایم اضافه کرد: این امر هم نتوانست اقتصاد ایران را با چالشی عمیق، روبرو نماید.

وی با اشاره به سابقه بد عهدی و عدم سهم پذیری اروپایی ها برای حفظ برجام توضیح داد: همگام با کوشش برای ارتقا سطح علمی و تکنولوژی داخلی تصمیم مقامات کشورمان در خصوص برجام این بود که بر اساس بند های 26 و 36 توافق هسته ای، ضمن حفظ برجام نسبت به کاهش بخشی از تعهدات هسته ای ایران برنامه ریزی صورت پذیرد. درهمین راستا سازمان انرژی اتمی در سه گام گذشته به وظائف خود عمل نمود و در گام چهارم هم بر اساس دستورات رئیس جمهور گازدهی به تعدادی از سانترفیوژ های فوردو را عملیاتی کرد.

طرف های اروپایی برجام آینده تعاملات خود با تهران را قربانی منافع کوتاه مدت کردند

این کارشناس بین المللی با اشاره به اینکه فرانسه، انگلیس و آلمان با در پیش دریافت سیاست های خنثی و متناقض، راه دیگری را در این جهت برای تهران باقی نگذاشتند، مطرح نمود: شرکای اروپایی برجام در راستای منافع کوتاه مدت، منافع بلند مدت خود را هم قربانی و تسلیم مطامع آمریکا کرده اند؛ بنابراین تهران در قبال این رویکرد غیر منطقی اروپا نمی تواند ساکت بماند. بر این اساس چنانچه این رویه اروپا ادامه یابد می توان انتظار شکست کامل برجام را هم داشت. اما قطعا وقوع چنین امری به نفع ما، اروپا و جامعه جهانی نخواهد بود، زیرا برجام وزنه ای برای تامین صلح و امنیت بین المللی است.

محمدی خروج آمریکا از برجام و تحمیل تروریسم مالی از طرف آن و تبعیت اروپا از آن را همانند سرابی فاقد کارآیی و نتیجه ارزیابی و تاکید نمود: این تصمیمات بر اساس اطلاعات و محاسبات نادرست در سطح مدیریت ارشد واشنگتن اتخاذ شد تا ما را از جهت مطالبات حق طلبانه مان بازدارد. تحقق این امر به دلیل محاسبات غلط و عدم درک واقع بینانه از شرایط بین المللی و منطقه ای و ظرفیت های ایران، قطعا برای ترامپ دست نیافتنی است.

اروپا نباید بیش از این برجام را گروگان نقض عهد خود کند

این کارشناس ارشد روابط بین الملل با بیان اینکه اروپا نباید بیش از این برجام را گروگان نقض عهد خود نمایند، تصریح نمود: اروپا باید از این توافق که می تواند جامعه جهانی را به سمت همکاری و هم گرایی سوق دهد حمایت کرده و تعهد غرب به برجام باید الگویی برای تبادل نظر و تعامل با سایر کشور ها باشد. چنانچه کشور ها مکررا شاهد نقض یکجانبه قانون در توافقات بین المللی باشند، صندلی تصمیم سازی در مجامع بین المللی از سوی تمامیت خواستار برای حل و فصل مسائل مهم، کم رنگ شده و در نتیجه بنیان های نظام بین المللی به سبب گسترش بی اعتمادی با فروپاشی روبرو می گردد.

محمدی در عین حال گام های برداشته شده از سوی ایران را نوعی تلنگر به شرکای برجام ارزیابی و تاکید نمود: برداشتن گام های چهارگانه از سوی تهران هم یک هشدار به آمریکا و دیگر شرکای بی عمل برجام بود و هم اینکه ضرورت و اهمیت برجام را در معادلات بین المللی مورد تاکید قرار داد. در واقع تهران خاطرنشان کرد صرفا با اجرای مسئولیت ها بر اساس منافع جمعی می توان اعتماد سازی برای تحقق توافقات و قرار داد های بین المللی را فراهم کرد.

این کارشناس ارشد روابط بین الملل گفت: تاریخ این نقض عهد در خصوص برجام و وضع غیر منطقی تروریسم مالی علیه ایران بصورت یکجانبه را ثبت خواهد نمود. شکست برجام به معنای شکست جامعه بین الملل و سازمان ملل بوده و این درحالی است که ایران راضی به تضعیف توافق هسته ای نبوده و به عنوان عضو موثری در جامعه بین المللی همیشه به تکالیف خود عمل کرده است. براین اساس مناسب است که اروپا هم مسئولانه هزینه و فایده تصمیم گیری های خود در قبال برجام را مورد محاسبه قرار دهد. در این صورت آنها در چارچوب حقوق بین الملل و منافع بلند مدت خود عمل کرده و بیش از این بر تبعیت از قوانین داخلی آمریکا تمرکز را جایز نمی دانند. از این حیث گام برداشتن در جهت تعامل و همکاری با تهران و جامعه بین المللی برای اجرای توافق برجام بهترین فرصت برای آنها به شمار می رود.

محمدی در بخش دیگری از این گفت وگو با اشاره به وجود مخالفت در داخل آمریکا با سیاست های اتخاذی ترامپ گفت: بر اساس اطلاعات و گزارش های منتشر شده در کاخ سفید و حتی میان کاندید های آینده انتخابات ریاست جمهوری و جناح های مختلف سیاسی این کشور نشانه های آشکار در تضاد با تصمیمات ترامپ وجود دارد. خصوصا جمع کثیری از نخبگان ذی نفوذ و مردم این کشور با خروج ترامپ از برجام و اقدامات تروریستی دولت وی علیه ملت ایران موافق نبوده و بر این باورند که باید جهت دیپلماسی سازنده با تهران را در پیش گرفت.

اروپا تمایلی به استفاده از مکانیزم ماشه ندارد

محمدی در رابطه با احتمال استفاده اروپا از مکانیزم ماشه یا اسنپ بک نیز گفت: بحث در خصوص اسنپ بک کمی زود است و به نظر می رسد که اروپایی ها هم راضی نیستند که در شرایط فعلی از سازوکار ماشه استفاده نمایند. البته آمریکایی ها بر خلاف اروپائیان علاقه مند هستند که سازوکار ماشه را فعال نمایند؛ ولی این امر به نفع اروپایی ها نبوده و لذا آنها به دنبال این هستند که توافق هسته ای تا انتخابات آینده ریاست جمهوری در آمریکا پابرجا باشد، شاید فرجی در این زمینه رخ دهد.

وی ادامه داد: از طرفی آقای عراقچی موضوع اسنپ بک را برای تمام شرکا به صورت کامل روشن و شرح داده و گفت: در هر صورت اگر پاداش ما پس از همکاری فراوان و متعهدانه با آژانس و پس از آن انعقاد قرارداد برجام این باشد که مجددا تحت تحریم قرار بگیریم، این به آن معناست که دکترین هسته ای ما هم به دلیل اعتماد به شرکای بی عمل و نیز انعقاد توافقی بی خاتمه، احتمالا با خطا روبرو شده است.

این کارشناس ارشد روابط بین الملل همچنین در خصوص ادامه فشار آمریکا علیه ایران خاطر نشان کرد: تحریم علیه ایران امری جدید نیست. ولی چنانچه فراتر از تحریم ها اقدام دیگری انجام می گردد، بی شک دامنه واکنش ها غیر قابل محاسبه، فراگیر و ویرانگر خواهد بود، بنابراین همه منطقه و حتی اروپایی ها هم از این امر متاثر خواهند شد. در این باره پیش از این هم اروپایی ها ضرر و زیان تصمیمات یکجانبه گرایانه آمریکا را خصوصا در زمان ایجاد گروه های تروریستی، چون داعش، پرداخت کرده اند؛ بنابراین هم چنان می توان امیدوار بود که منطق تعامل، گفت وگو و همکاری به منظور برقراری ثبات و نظم بطور ویژه در ریل چند جانبه گرایی اروپا باشد.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار: 19 آذر 1398 بروزرسانی: 26 آبان 1399 گردآورنده: batask.ir شناسه مطلب: 912

به "اروپا تا انتخابات آمریکا، چشم انتظار فرجی در اجرای برجام می ماند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اروپا تا انتخابات آمریکا، چشم انتظار فرجی در اجرای برجام می ماند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید