معرفی 24 اثر میراث فرهنگی ایران در لیست جهانی یونسکو
به گزارش باتسک، لیست میراث دنیای یونسکو ایران
همه ما ایرانی ها از اینکه ایران هم جزو کشورهای مطرح دنیا از نظر داشتن آثار تاریخی و فرهنگی بسیار است، به خود می بالیم. بر طبق آماری که به وسیله سازمان دنیای یونسکو ارائه شده، ایران جزو 10 کشور دارای بیشترین آثار ثبت شده در لیست یونسکو است. به همین جهت در مجله گردشگری خبرنگاران بر آن شدیم تا شما را با لیست میراث دنیای یونسکو ایران آشنا نماییم. لیستی که شامل 23 اثر و البته در این روزها گفته می گردد، 23 اثر تاریخی و فرهنگی در یونسکو در ایران است را در ادامه خواهید خواند. سعی شده تا آثار را به ترتیب سال ثبت شده در لیست میراث فرهنگی یونسکو معرفی کنیم. بعلاوه تاریخ ثبت اثر را در روبروی نام هر یک از آثار فرهنگی خواهید دید. این لیست برای سفر به ایران و گردشگران خارجی بسیار اهمیت دارد. به تازگی جنگل های هیرکانی را به عنوان اثر شماره 24 به ثبت رسانده اند.
23- مجموعه باستانی ساسانی- فارس | 2018
مسیر باستانی و تاریخی بسیار مهم در استان فارس را در سال 2018 با عنوان مجموعه باستانی ساسانی در لیست میراث دنیای یونسکو ایران به ثبت رساندند. این مسیر که از شهرستان های فیروزآباد، کازرون و سروستان می گذرد شامل آثار تاریخی و کاخ های مطرحی همچون بیشاپور، غار شاپور، کاخ ساسانی سروستان، شهر باستانی اردشیر خوره، کاخ اردشیر بابکان، قلعه دختر، نقش برجسته دیهیم گذاری و نقش برجسته پیروزی اردشیر بر اردوان بوده و بسیار اهمیت دارد.
22- بافت تاریخی شهر یزد | 2017
به تازگی بافت تاریخی شهر یزد، بناهای خشتی و آجری، نماهای زرد گونه و بادگیرهای تمام پوشاننده افق شهر، به همراه هر آنچه که دارد، در لیست میراث دنیای به ثبت رسید. تمام ایرانیان این خبر خوش را در سال گذشته جشن گرفتند و امیدواریم که چه مردم یزد و چه گردشگران در سالم ماندن آثار این شهر بکوشند. در میراث دنیای یونسکو ایران این شهر و بافت تاریخی آن، به همراه آثار شاخصی نظیر حمام، بازارچه، آب انبار، مسجد، حسینیه، لرد، کارگاه های کوچک، جوی آب، بادگیرها، مناره ها و گنبدها ثبت شده اند. معماری این شهر در اقلیم گرم و خشک برای تمام دنیایان مثال زدنی شده است.
21- کویر لوت و کلوت هایش - اثر طبیعی | 2016
از زیباترین طبیعت های ایران بوده که هر ساله گردشگران ایرانی و خارجی بسیاری را به خود جذب می نماید. تورهای طبیعت گردی بی شماری به کویر لوت و کلوت های آن برگزار می گردد. گشت و گذار در منطقه بی آب و علف کلوت ها حس ماورایی خاصی به هر شخصی می بخشد. این منطقه نیز در لیست میراث دنیای یونسکو ایران به عنوان اثری طبیعی به ثبت رسیده است. این کویر استان های خراسان جنوبی، کرمان و سیستان و بلوچستان را دربر می گیرد.
20- قنات ایرانی | 2016
تکنولوژی ساخت قنات در ایران یکی از موضوعاتی است که می بایست به آن ارج نهاد. آیا می دانستید که اگر در گذشته یکی از افرادی که در کار کندن قنات بود، (مقنی ها) به علت ریزش قنات فوت می کرد، او را شهید محسوب می کردند. این موضوع از اهمیت آب برای مردمان گذشته حرف می زند. در هر صورت این تکنولوژی همچون قنات قصبه در لیست یونسکو به ثبت رسیده است.
19- مجموعه فرهنگی روستای میمند | 2015
روستای دستکندی در استان کرمان است که تاریخی به مقدار دوران زرتشت دارد. مردم این روستا، سنگ ها را کنده و تراشیده اند و برای خود خانه و حتی کوچه ساخته اند. روستای میمند در نزدیکی شهر بابک در استان کرمان واقع شده و یکی از گردشگر پذیرترین نقاط ایران است. این مجموعه فرهنگی سبک زندگی روستایی دستکند در لیست میراث فرهنگی یونسکو ایران به ثبت رسیده و رتبه نوزدهم را دارد.
18- شوش | 2015
از قدیم ترین شهرهای باستانی ایران که تمدن در آن شکل گرفته و شاهد کتیبه ها و معماری شهرسازی به صورت گسترده هستیم، شوش است. مردمان شوش در تاریخ ایران، مردمانی فرهیخته و دانش آموخته و دارای خط ایلامی بودند. این منطقه باستانی، هم در لیست میراث دنیای به ثبت رسیده است.
17- شهر سوخته | 2014
بسیاری از اولین های دنیا را در شهر سوخته پیدا خواهید نمود: اولین عمل جراحی مغز انسان، اولین چشم مصنوعی، اولین انیمیشن دنیا بر روی جام سفالین شهر سوخته، اولین تخت نرد و بازی شطرنج دنیا و …
این شهر بزرگ با بخش های مختلفی که دارد توانست در لیست آثار فرهنگی میراث دنیای یونسکو ایران جای خود را بیابد.
16- کاخ گلستان | 2013
15- گنبد کاووس | 2012
14- مسجد جامع اصفهان | 2012
13- باغ ایرانی | 2011
12- خانقاه شیخ صفی الدین اردبیلی | 2010
11- مجموعه تاریخی بازار تبریز | 2010
10- سازه های آبی شوشتر | 2009
9 - مجموعه کلیساهای ارامنه | 2008
8 - بیستون | 2006
7- سلطانیه از میراث دنیای یونسکو ایران | 2005
6 - مجموعه فرهنگی ارگ بم | 2004
5 - پاسارگاد | 2004
پاسارگاد را همگی با آرامگاه کوروش بزرگ می شناسند. با این حال در این مجموعه مکان های باارزش دیگری هم وجود دارد. به طور مثال آرامگاه کوروش بزرگ، باغ سلطنتی پاسارگاد، کاخ دروازه، پل، کاخ بارعام، کاخ اختصاصی، دو کوشک، آب نماهای باغ شاهی، آرامگاه کمبوجیه، استحکامات دفاعی تل تخت، کاروانسرای مظفری، محوطهٔ مقدس و تنگه بلاغی در این مجموعه باعث شده تا در لیست میراث دنیای به راحتی جای خود را پیدا کند.
4 - تخت سلیمان | 2003
اگر به استان آذربایجان غربی و نزدیکی شهر تکاب بروید، با یکی دیگر از سایت های مذهبی و تاریخی مهم در دوره ساسانی و مهم در دوره معاصر روبرو می شوید. یکی از دلایل اهمیت این سایت در دنیای معاصر، ثبت آن در سال 2003 در لیست میراث دنیای یونسکو ایران است.
3 - میدان امام اصفهان | 1979
میدانی از عهد صفوی با 3 بنای مهم و شاخص و یک ورودی بازار در اصفهان ساخته شده و به عنوان نصف دنیا شناخته می گردد، در لیست میراث دنیای یونسکو ایران به ثبت رسیده است.
2- پرسپولیس | 1979
پرسپولیس بر روی سکویی در کنار کوه رحمت ساخته شده است، مکانی پر از حجاری و سنگ تراشی است. این سایت تاریخی با کاخ هایی دارای ستون های سنگ مرمری زیبا، در دوره داریوش بزرگ، خشایارشا و اردشیر اول ساخته شده است. تاریخ آن همیشه مثال زدنی است و تماشای آن، هر بیننده ای را متحیر می نماید. این مجموعه هم جزو آثار باارازش فرهنگی در لیست میراث دنیای یونسکو در ایران به ثبت رسیده است.
1- چغازنبیل | 1979
چغازنبیل را دیگر تمام ایرانیان می شناسند. این اثر فرهنگی، اولین اثری است که در لیست میراث دنیای یونسکو در ایران به ثبت رسید. اگر آن را از نزدیک ندیده باشند، حداقل نام آن را بارها شنیده اند. این مکان عبادی اینشوشیناک در تاریخ عیلام بسیار باارزش بوده و هم اکنون نیز، به عنوان یکی از نمونه های اولیه معماری هرمی بسیار باارزش است. نحوه ساخت متفاوت این زیگورات با دیگر زیگورات های بابلی و آشوری و کتیبه های آجری آن، این بنای مذهبی تاریخی را خاص کرده، به طوری که بسیاری از معماران و باستان شناسان شیفته آن می شوند. این بنا پس از اکتشاف و در همان دورانی که مستشرق شناسان و باستان شناسان بر روی آن کار می کردند، در لیست میراث دنیای یونسکو ایران به ثبت رسید.
منبع: الی گشت