خراسان رضوی، دارای رتبه نخست فراوری زعفران و تخم شربتی در کشور

کارشناس کشت، فراوری و فرآوری گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی گفت: استان خراسان رضوی در فراوری زعفران و تخم شربتی رتبه اول را از آن خود نموده است که به ظرفیت های استان می افزاید.

خراسان رضوی، دارای رتبه نخست فراوری زعفران و تخم شربتی در کشور

به گزارش خبرنگاران، علی مرادی بهجو در نشست تخصصی گیاهان دارویی و زعفران در اتاق بازرگانی خراسان رضوی، اظهار کرد: خراسان رضوی موقعیت خاصی در بخش گیاهان دارویی دارد، در کشور گیاهان دارویی بسیاری دیده می گردد، اما در خصوص بسیاری از موارد اتفاق نظری وجود ندارد.

وی ادامه داد: بسیاری از استان ها نیز از صندلی خود اطلاعات کافی ندارند، به طور مثال همدان قطب فراوری گشنیز در کشور است اما از صندلی خود هیچ اطلاعی ندارد.

کارشناس کشت، فراوری و فرآوری گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی در خصوص تعریفی از گیاهان دارویی، اضافه کرد: به گیاهانی که دارای خواص یا ترکیباتی برای مقاصد درمانی بوده و یا برای جهت فراوری دارو کاربرد دارند، گیاهان دارویی می گویند، این گیاهان همواره به سه دسته صنایع غذایی و آشامیدنی، صنایع دارویی و صنایع آرایشی و بهداشتی تقسیم می گردد.

کارشناس کشت، فراوری و فرآوری گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به روند جهانی صنعتی شدن گیاهان دارویی، توضیح داد: این بخش نیز شامل افزایش عملکرد فراوری اندام دارویی و افزایش عملکرد فراوری ماده موثر می گردد.

بهجو با اشاره به چالش های عمده صنعتی شدن گیاهان دارویی، اعلام کرد: این بخش نیز شامل کاربرد در صنایع پایین دستی، فراوری محصولات نوآورانه، استانداردسازی و تغییر الگوی کشت، فراوری سالم و ارگانیک و زراعی سازی گونه های بومی می گردد.

وی گفت: خراسان رضوی همواره قطب فراوری زعفران است، اما سرانه مصرف آن زیر یک گرم بوده و اگر این گیاه را در نوشیدنی های مختلف دخیل کنیم، سرانه مصرف نیز افزایش پیدا خواهد نمود.

کارشناس کشت، فراوری و فرآوری گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به وضعیت فراوری گیاهان دارویی کشور در سال 96، توضیح داد: جمع کل سطح زیرکشت فراوری گیاهان دارویی در کشور حدود 189 هزار هکتار بوده که از این مقدار زعفران با 108 هزار هکتار سهم 57 درصدی نسبی در فراوری، گل محمدی با 20 هزار هکتار سهم 11 درصدی نسبی در فراوری و سایر گیاهان دارویی با 60 هزار هکتار سهم 32 درصدی نسبی در فراوری را از آن خود نموده است.

بهجو در خصوص وضعیت صادرات گیاهان دارویی کشور در سال گذشته، گفت: ارزش صادرات زعفران طی این مدت 325 میلیون دلار، شیرین بیان 41 میلیون دلار، پیاز و موسیر 39 میلیون دلار، گل محمدی 12 میلیون دلار، گشنیز12 میلیون دلار، صمغ های گیاهی 8 میلیون دلار و زیره ها 4 میلیون دلار است. همچنین مجموع کل صادرات گیاهان دارایی در سال گذشته حدود 450 میلیون دلار بوده است.

وی با اشاره به سیاست های کلی بخش فراوری، ادامه داد: این بخش نیز شامل ایجاد بانک اطلاعاتی فراوری و مصرف گیاهان دارویی، قطب بندی کشور بر مبنای گونه های دارویی اولویت دار، استانداردسازی فراوری با تمرکز بر استانداردهای بازارهای هدف، حمایت از فراوری نهاده های تکثیری اصلاح شده با رویکرد تمرکز بر بخش خصوصی، حمایت از توسعه تحقیقات در بخش فراوری و شناسایی و معرفی گونه های بومی گیاهان دارویی با قابلیت تجاری سازی می گردد.

کارشناس کشت، فراوری و فرآوری گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به صنایع فرآوری گیاهان دارویی کشور، اظهار کرد: در بخش خشک کردن و بسته بندی گیاهان دارویی حدود 98 واحد فعال و 23 واحد در دست احداث، در بخش اسانس گیاهان دارویی و معطر 60 واحد فعال و 16 واحد در دست احداث، در بخش عصاره های گیاهان دارویی و معطر 75 واحد قعال و 19 واحد در دست احداث و در بخش گلاب و عرقیات گیاهی 157 واحد فعال و 59 واحد در دست احداث بوده است.

بهجو با اشاره به روند توسعه گیاهان دارویی کشور، اعلام کرد: سطح کل گیاهان دارویی حدود 189 هزار هکتار و عملکرد محصول در کل 230 هزار تن بوده است، سطح زیر کشت گیاهان دارویی استان در سال گذشته 104 هزار هکتار و فراوری نیز در همان سال 12 هزار تن است.

کارشناس کشت، فراوری و فرآوری گیاهان دارویی وزارت کشاورزی با اشاره به معیارهای اولویت بندی گیاهان دارویی، بیان نمود: این بخش نیز شامل اقلیم، اقتصاد بازار و فرهنگ و اجتماع می گردد.

بهجو گفت: استان خراسان رضوی در فراوری زعفران و تخم شربتی رتبه اول را از آن خود نموده است که به ظرفیت های استان می افزاید.

وی با اشاره به سیاست های بخش فرآوری، اعلام کرد: این بخش نیز شامل حمایت از تدوین استانداردهای فرآیند فرآوری گیاهان دارویی، حمایت از بروز کردن تجهیزات فرآوری، طراحی و ساخت دستگاه ها، حمایت از شرکت های دانش بنیان در حوزه فراوری محصولات جدید در بخش فرآوری، حمایت از ایجاد و راه اندازی آزمایشگاه های مرجع منطبق با استانداردهای بین المللی و حمایت از توسعه صنایع وابسته گیاهان دارویی مانند صنایع غذایی، آرایشی، دارویی و... می گردد.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: بروزرسانی: 19 اسفند 1397 شناسه مطلب: 211

به "خراسان رضوی، دارای رتبه نخست فراوری زعفران و تخم شربتی در کشور" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خراسان رضوی، دارای رتبه نخست فراوری زعفران و تخم شربتی در کشور"

نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید